Zolen doorstikken

De maakwijze van de schoen bepaalt of de nieuwe geplaatste zool opnieuw doorgestikt dient te worden en, zo ja, op welke wijze.

Er zijn 2 varianten, nl. BLAKE = Doorgenaaid (€ 12,00 per paar) en GOODYEAR  = Afgelapt (€ 25,00 per paar)

De Blake en de Goodyear maakwijze hebben beide betrekking op de constructie van de zool aan de bovenkant. De Goodyear maakwijze staat voor dubbel- of randgenaaid en de Blake maakwijze voor ‘van binnen doorgenaaid’.
Als je in de schoen kijkt, zie je bij een Blake schoen de stikdraad waarmee de zool van binnenuit aan het bovenwerk is bevestigd. Bij de Goodyear methode worden de schoenen eveneens doorgenaaid aan de zool, maar dan aan de buitenzijde (afgelapt), aan de opgezette dikke rand van de zool.
Daarom hebben Goodyear schoenen forse zoolranden en zijn ze nogal stijf. Blake schoenen zijn soepel en de rand van de zool kan mooi onder de schoen weggewerkt worden, waardoor de schoenen slanker ogen. Goodyear schoenen bieden door hun stijfheid meer ondersteuning aan de voet.

De afbeeldingen hieronder geven het verschil tussen de maakwijzen goed weer.

De Goodyear maakwijze
Het bovenleer (1) wordt op de leest getrokken. Door middel van een binnennaaisteek bevestigd een horizontaal stiksel (7) het bovenleer aan de zoolrand, de zogenaamde welt (2) en aan de brug (3). De brug zit vast aan de binnenzool. De ruimte die is ontstaan onder de voet wordt opgevuld door een kurklaag (4). Dan wordt de loopzool (5) bevestigd met behulp van een verticaal stiksel, de aflapsteek (6), dat door de zoolrand (2) en de loopzool (5) gaat. Dubbel-genaaid, dus!

De Blake maakwijze
Het bovenleer (1) wordt op de leest getrokken en met lijm gefixeerd onder de binnenzool (5). Onder de voet wordt een kleine hoeveelheid kurk (4) aangebracht om de voet optimaal te ondersteunen. Dan wordt een prefinished loopzool (6), waarbij de zoolrand al aan de zool vast zit, met lijm (3) bevestigd aan de binnenzool. De binnenzool (5), schacht en loopzool (6) worden met een verticale steek (2) doorgenaaid. Van binnenuit.

 

[Beeld: Van Bommel, tekst: Anniek de Hoop]