Church’s en Crockett & Jones

Church’s en  Crockett & Jones  schoenreparatie

Ook voor uw Church’s  of  Crockett&Jones schoenen bent u bij ons aan het juiste adres. Met onze 10-tallen jaren ervaring streven wij ernaar uw Church’s  of  Crockett & Jones  schoenen weer geheel “gerenoveerd” af te leveren met respect voor de oorspronkelijke pasvorm en maakwijze, dus ook weer Goodyear genaaid.

Onderstaand de beknopte ontstaansgeschiedenis van beide bedrijven.

Church’s is een luxueus Brits schoenenmerk dat in 1873 opgericht werd door Thomas Church en zijn drie zoons. Door de jaren heen is het bedrijf uitgegroeid van een klein familie atelier tot een werkgever van bijna 700 mensen. De definitieve doorbraak van Church’s kwam er in 1881, toen William Church met zijn “adaptable shoe” een gouden medaille won op de laatste “Great Exhibition” in Crystal Palace. Het vernuft van deze schoen zat hem in de kleine verschillen tussen de linker- en de rechterschoen, dit in tegenstelling tot de toen gangbare “straight shoe” die identiek hetzelfde was voor zowel de linker- als de rechtervoet. Door de erkenning van de “Great Exhibition” verwierf Church’s ook naamsbekendheid in het buitenland, waardoor William Church zich al snel stortte op deze nieuwe afzetmarkt overzee, met zendingen naar België, Frankrijk, Italië, Duitsland, de Verenigde Saten en Canada.

In 1921 werd in Londen de allereerste Church’s winkel geopend. In datzelfde jaar nam men voor het eerst de “Archmoulded shoe” op in het aanbod, een schoen speciaal ontworpen voor vrouwen. Hiermee speelde het bedrijf gretig in op de maatschappelijke vernieuwingen die het taboe rond vrouwenmode ophief, een evolutie waar Britse bedrijven als Auquscutum en Burberry zich eerder al aan gewaagd hadden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het bedrijf door het Britse ministerie van Defensie gevraagd om schoenen te produceren voor de Britse manschappen.

De eerste post-oorlogsjaren verliepen moeizaam voor Church’s. Zo was het land in wederopbouw, hingen er sociale spanningen in de lucht en evolueerde de smaak van de bevolking. Deze veranderingen troffen Church’s ook in de bedrijfsstructuur: zo kwam er een kinderdagverblijf voor de kroost van de werknemers, werd er een liefdadigheidsfonds opgericht en een nieuw pensioenschema geïntroduceerd. Het aanbod werd verder aangevuld met een nieuw vrouwelijk segment, alsmede een lijn speciaal ontworpen voor kinderen.

In 1957 werd in Northampton een nieuwe fabriek geïnaugureerd, waar nog altijd wekelijks zo’n 5000 paar schoenen gefabriceerd worden, waarvan 70% voor de export bedoeld is. Behalve de schoenen die verkocht worden aan grootwarenhuizen als Harrods, beschikt Church’s ook over eigen verkooppunten.

In 1999 werd het bedrijf overgenomen door het internationale modeconglomeraat Prada. Sindsdien heeft het productieaanbod een meer contemporaine vleugel gekregen, hoewel de essentie nog altijd bij de klassieke herenschoen ligt.

 

 

 

Gevestigd in Northampton, het hart van de Britse schoenindustrie, is Crockett & Jones sinds 1879 gespecialiseerd in de vervaardiging van klassieke handgemaakte schoenen volgens de Goodyear-methode. Hoewel het productieproces zich sinds de oprichting heeft ontwikkeld dankzij betere machines en onder invloed van moderne veiligheidseisen, is de fabriek zelf verrassend weinig veranderd en ademt nog dezelfde sfeer uit van traditioneel vakmanschap. Om de schoenen hun kenmerkende duurzaamheid en comfort te geven, verrichten ervaren vakmensen meer dan 200 handelingen. Dit hele proces neemt gemiddeld 8 weken in beslag.

Door de grote diversiteit aan leesten, modellen en uitvoeringen weet Crockett & Jones zich te onderscheiden en heeft zich in de afgelopen decennia een belangrijke plaats verworven in de collectie van de betere schoenwinkels.